Wiadomości 23 gru
Prokeologiczne przedszkole według WXCA

W konkursowym projekcie pracowni WXCA przedszkole w Michałowicach to obiekt z naturalnych i ekologicznych materiałów, w tym betonu konopnego. Energia jest pozyskana z odnawialnych źródeł, a system cyrkulacji deszczowej wody pozwala na jej wykorzystywanie nie tylko do podlewania zieleni, ale także w pralni czy do mycia podłóg.

Projekt otrzymał zajął III miejsce oraz otrzymał wyróżnienie specjalne za rozwiązania neutralne klimatycznie w konkursie na koncepcję energoefektywnego przedszkola wraz z zagospodarowaniem terenu organizowanym przez gminę Michałowice przy współpracy Oddziału Warszawskiego SARP. Nad koncepcją pracował zespół WXCA w składzie: Szczepan Wroński, Michał Starzyński, Edyta Filipczak.

Zgodnie z ideą WXCA przedszkole w Michałowicach ma wykorzystywać wyłącznie naturalne, ekologiczne, oddychające, bezpieczne dla dzieci materiały. – Mamy świadomość, że w obliczu kryzysu klimatycznego potrzebujemy sięgać po śmiałe i innowacyjne rozwiązania architektoniczne, które pozwolą zredukować ślad węglowy – mówi Szczepan Wroński, partner w WXCA, współautor projektu. – W przypadku tego obiektu zdecydowaliśmy się m.in. na zastosowanie betonu konopnego, który pięknie wygląda na elewacji, ale przede wszystkim pozwala stworzyć zdrowy mikroklimat wnętrz i posiada doskonałe właściwości izolacji termicznej – dodaje Michał Starzyński z WXCA. To tylko jeden z przykładów wykorzystania przełomowych rozwiązań projektowych. Architekci postawili na materiały o ujemnej lub zerowej emisji dwutlenku węgla (jak drewno, glina czy wspomniany beton konopny), efektywny układ funkcjonalno–przestrzenny wykorzystujący orientację na kierunki świata i tym samym światło dzienne, a także maksymalizację pozyskiwania energii z odnawialnych źródeł czy zagospodarowanie terenu z troską o bioróżnorodność.

Założeniem projektu jest stworzenie zdrowej, przyjaznej, estetycznej przestrzeni dla najmłodszych dzieci. Sale dydaktyczne zostały wyeksponowane bezpośrednio na południe, co pozwala na idealne ich doświetlenie. Pozostałe funkcje, które nie potrzebują światła dziennego, umiejscowione są po stronie północnej. Przedszkole mimo dwóch przenikających się modułów, tworzy zwartą bryłę. Charakterystycznym elementem wnętrza staje się rzeźbiona kolumna, która wyznacza centrum połączenia dwóch części obiektu i symbolicznie rozdziela część centralną od dydaktycznej dla najmłodszych.


– Chcieliśmy zaproponować czytelny układ funkcjonalny pozbawiony zbędnej komunikacji 
i jednocześnie uzyskać klarowne wyodrębnienie stref budynku – wyjaśnia Edyta Filipczak 
z WXCA. W ten sposób blok dydaktyczny ulokowano w całości w strefie południowej i południowo–zachodniej, kuchnia – w najlepiej skomunikowanym rejonie północno – wschodnim, podobnie jak administracja i pomieszczenia techniczne. Salę rekreacyjną umiejscowiono bliżej przechodniów, od strony zachodniej, aby integrować się z usługami znajdującymi się na ul. Szkolnej. Takie rozplanowanie funkcji pozwala na użytkowanie przedszkola poza godzinami pracy, bez ingerencji w strefę dydaktyczną.

Bryła tworzy naturalny podział na cztery strefy, z których każda odgrywa inną rolę pro-ekologiczną. Od strony północnej znajduje się gęsto porośnięty obszar bioróżnorodności, który pozbawiony będzie ingerencji człowieka. To właśnie tam mali odkrywcy będą mogli eksplorować świat fauny i flory. Obiekt z każdej strony otoczony będzie zielenią. Od strony południowej zasadzone zostaną drzewa liściaste, które będą dawać naturalny cień latem, a zimą, po opadnięciu liści, nie będą blokować dostępu światła naturalnego. Od strony północno-wschodniej rosnąć będą drzewa iglaste i bluszcze chroniące przed wiatrem o każdej porze roku. Oczywiście zaprojektowano plac zabaw dla młodszych i starszych dzieci z wykorzystaniem ukształtowania terenu i naturalnego podłoża. Na terenie przedszkola znajdą się również ogródek owocowo-warzywny i szklarnie.  

Dla zwiększenia efektywności energetycznej budynku niemal 70% dachu wyposażone jest 
w odnawialne źródła energii, a pozostałe połacie pokryto zielenią ekstensywną. Jego aerodynamiczna forma pozwala na zainstalowanie kolektora wody i odprowadzanie jej do kilku zbiorników retencyjnych. Część wody spływa też do rozmieszczonych na całej działce mis i trwałych pojemników zbierających deszczówkę. System cyrkulacji wody nie tylko pozwala na ponowne jej użycie do podlewania roślin, w funkcjonowaniu kuchni, pralni czy mycia podłóg, ale także wpływa znacząco na mikroklimat otaczającej budynek zieleni.

 

 

Tagi: ekologia
Kompas Inwestycji

Kompas Inwestycji http://kompasinwestycji.pl

Kompas Inwestycji, informacyjny serwis skupiony na tematyce inwestycyjno-budowlanej. Działa od niemal 10 lat, rozwijając bazę średnich i dużych projektów.Monitoruje cały cykl życia inwestycji - od etapu wizji, poprzez projektowanie, wybór wykonawcy, aż do realizacji. Każdego dnia przekazuje ponad kilkaset nowych i aktualizowanych informacji na temat projektów z całej Polski. Kompas Inwestycji jest również platformą ułatwiającą kontakt pomiędzy emisariuszami rynku budowlanego.

Raport Kompas Inwestycji

Raport rynku budowlanego to cykliczna publikacja Kompasu Inwestycji, która powstaje w oparciu o rozwijaną od 10 lat, największą bazę inwestycji w Polsce. Rzetelne i wiarygodne źródło informacji na temat tego jaki jest rynek budowlany i jak będzie wyglądał w najbliższych latach. Nasza prognoza produkcji budowlano-montażowej w okresie I-III kwartał 2017 roku miała dokładność 1,3%.

Przeczytaj fragment raportu

Zamknij Kup kamerę Bosch taniej o 150zł! Kup kamerę Bosch taniej o 150zł!