Jak LG DUALCOOL utrzymuje słodycz na Bliskim Wschodzie
fot. LG
Desery są istotną częścią kuchni Bliskiego Wschodu, z jej charakterystycznym urokiem wynikającym z cech geograficznych i wpływów religijnych. Słodkie desery mogą odgrywać ważną rolę w uzupełnianiu energii, którą traci się w palącym upale tego regionu. W kulturze Bliskiego Wschodu, w której obowiązuje zakaz picia alkoholu zgodnie z prawem islamskim, powstały różne rodzaje deserów, które pasują do herbaty.
Najbardziej znanym deserem z Bliskiego Wschodu są prawdopodobnie daktyle. To dość popularna przekąska, ponieważ można je spożywać samodzielnie lub stosować do słodzenia innych produktów spożywczych lub dla dodania im smaku. Palmy daktylowe dobrze rosną w gorącym i suchym klimacie, a ich owoce są nie tylko słodkie, ale również bogate w różnorodne składniki odżywcze. Daktyle od dawna są wykorzystywane jako wspaniałe źródło energii dla osób podróżujących przez pustynie ze względu na wysoką zawartość naturalnej fruktozy, która utrzymuje ich świeżość bez przetwarzania i chłodzenia, a obecnie są uważane za jeden z najbardziej nieodzownych elementów kuchni Bliskiego Wschodu.
Poza daktylami występuje wiele deserów, które słyną z filigranowych rozmiarów i intensywnej słodyczy. Do wielu z nich dodaje się orzechy i/lub produkty mleczne: Niektóre z najbardziej znanych słodyczy bliskowschodnich to baklava (ciasto nadziewane kruszonymi orzechami, np. pistacjami, migdałami i orzechami włoskimi), umm ali (pudding z chleba i mleka posypany orzechami) i kunafa (ciasto serowe nasączone syropem).
Te słodkie desery powstawały przez długi czas z powodu suchego i gorącego pustynnego klimatu na Bliskim Wschodzie, w dzisiejszych czasach ludzie są mniej narażeni na taką pogodę dzięki postępowi technologicznemu. Jednakże zewnętrzne wymienniki ciepła narażone są na działanie wysokich temperatur - z tego powodu często występują problemy techniczne. Wydajność jednostki zewnętrznej może być równie ważna jak wydajność jednostki wewnętrznej w regionach o klimacie pustynnym, takich jak Bliski Wschód.
Z tego względu firma LG przeprowadziła interesujący projekt, dzięki któremu można było przetestować poziom wydajności LG DUALCOOL Air Conditioner (klimatyzator) ze stabilną jednostką zewnętrzną. Projekt zakładał budowę wieży z czekolady, która jest czuła na temperaturę, gdy temperatura zewnętrzna osiąga 65°C (149°F). Aby wykonywać delikatną pracę cukiernika, ważne jest utrzymanie temperatury w pomieszczeniu na poziomie około 20°C (68°F), a utrzymanie jej byłoby niemożliwe w przypadku jakiejkolwiek awarii jednostki zewnętrznej.
Czy udało im się zbudować czekoladową wieżę? Obejrzyj wideo poniżej.