Klimatyzatory dla architektów wnętrz 2024
Wiadomości 15 lis 2017
Danfoss  - Od zieleniaka do „zielonej energii”, czyli jak supermarkety mogłyby zmienić nasze dostawy energii

Supermarkety przyszłości będą oferować znacznie więcej niż tylko dostęp do żywności. Wykorzystując inteligentne i innowacyjne technologie, staną się jeszcze ważniejszą podstawą rozwoju miast, zapewniając ciepło, światło i oszczędność energii.

Wyobraź sobie wizytę w supermarkecie przyszłości. Wjeżdżasz na parking i podłączasz swój automatyczny, elektryczny samochód (EV) do stacji ładującej. Gdy wchodzisz do sklepu, aby kupić produkty na obiad, doświadczasz przyjemnego światła pochodzącego z energooszczędnych żarówek LED, zasilanych energią pochodzącą z paneli fotowoltaicznych znajdujących się na dachu. 

Idziesz do działu warzywnego i czujesz chłodne powietrze z regału, w którym przechowywane są produkty, aby zachowały świeżość. Cyfrowy wyświetlacz znajdujący się nad sałatą pokazuje w jaki sposób nadwyżka ciepła produkowanego przez systemy chłodzenia w sklepie pozwala na utrzymanie tej zimy ciepła w pobliskich domach, a to dzięki przyłączeniu supermarketu do miejskiego systemu ciepłowniczego. Chociaż wydaje się to bardzo odległe, najnowsze innowacje sprawią, że nastąpi to szybciej, niż można się tego spodziewać.

Od chwili powstania, supermarkety stanowią główny element wielu miast na całym świecie, zapewniają ludziom dostęp do żywności oraz pomagają w funkcjonowaniu. Dziś nowoczesna technologia pozwala na przekształcenie supermarketów z odbiorcy w dostawcę energii, zarówno dla siebie, jak i lokalnej społeczności. Dzięki tej nowej ewolucji zadaniem supermarketów będzie nie tylko zapewnianie dostępu do produktów. Zgodnie z informacją zawartą w raporcie Światowego Forum Ekonomicznego The Future of Electricity – New Technologies Transforming the Grid Edge (Energia elektryczna w przyszłości - nowe technologie zmieniają sieć) staną się one także głównym elementem zelektryfikowanego, zdecentralizowanego i zdigitalizowanego systemu elektroenergetycznego przyszłości.

Technologie chłodzenia tworzą nową rzeczywistość
Zaczynając od parkingu, akumulatory litowo-jonowe zgromadzą nadmiar energii wytwarzanej przez inne systemy w budynku. Nowoczesne stacje ładowania samochodów elektrycznych dostarczą tę dodatkową energię klientom, którzy będą chcieli naładować auto podczas robienia zakupów, co pomaga w pokonywaniu ograniczeń infrastruktury, które według Światowego Forum Ekonomicznego zwykle dotyczą punktów ładowania samochodów elektrycznych. Nadwyżka energii może być także gromadzona i wykorzystywana do oświetlenia parkingu w nocy.

Każdy, kto kiedykolwiek włożył rękę za lodówkę wie, że podczas chłodzenia wytwarzana jest znacząca ilość ciepła, które dotychczas było postrzegane jako zbędny produkt uboczny, przedostający się do atmosfery, będący odpadem. Jednak nowoczesna technologia sprawia, że supermarkety mogą przechwytywać to ciepło, gromadzić je, a następnie wykorzystywać w ich własnych systemach. Dzięki podłączeniu supermarketów do lokalnej sieci nadmiar ciepła może być przekazywany do pobliskich domów oraz budynków komercyjnych, co pozwala zmniejszyć koszty energii.
Nowoczesne panele fotowoltaiczne na dachu pozwolą na zasilanie wszystkich systemów potrzebnych supermarketom w sposób bardziej oszczędny niż w przypadku konwencjonalnych źródeł energii. Energooszczędne urządzenia chłodzące zmniejszają całkowite zużycie energii w sklepie. Nadmiar energii wytwarzanej przez systemy może być odsyłany do sieci i wykorzystywany do zasilania innych miejsc.
Systemy zarządzania energią oparte na chmurze umożliwią sklepom zoptymalizowanie zużycia energii w oparciu o czynniki takie jak zmiany cen energii w czasie rzeczywistym, temperatura otoczenia oraz zapotrzebowanie sieci. Każdy system w sklepie, np. zintegrowane układy chłodzenia, HVAC (ogrzewnictwo, wentylacja, klimatyzacja) oraz światło będą połączone i monitorowane, aby umożliwić lepszą wydajność.

Supermarkety zapewnią elastyczność, aby zadbać o „zieloną energię” w miastach
Rolą supermarketów przyszłości nie będzie jedynie zapewnianie dostępu do świeżej żywności oraz utrzymywanie rodzin. Przekształcą one sieć energetyczną i sprawią, że będzie bezpieczniejsza, czystsza oraz bardziej elastyczna. Będą stanowiły ważny element zdecentralizowanego systemu energetycznego jutra i wyznaczą nowe standardy dotyczące wydajności poprzez dzielenie się nadwyżką energii z otoczeniem, obniżając w ten sposób koszty energii oraz zapewniając jej zapas. Supermarkety przyszłości mogą opierać się na nowych modelach biznesowych, aby odzwierciedlać nową rzeczywistość energetyczną i oprócz produktów uwzględnić także nadwyżki ciepła. Magazynowanie energii, które łączy istniejące technologie w sposób innowacyjny musi być kluczowe dla twórców polityki oraz władz miasta. Już dziś można doświadczyć transformacji energetycznej w supermarketach. Tendencja ta będzie rosła, ponieważ myślimy bardziej kreatywnie.
Nowe możliwości są ogromne, a supermarkety przecierają szlaki w kierunku niezwykłych transformacji. Dzięki wprowadzeniu supernowoczesnej technologii supermarkety staną się ważnym elementem dla społeczeństwa i zadbają zarówno o żywność, jak i energię niezbędną dla zrównoważonego wzrostu w przyszłości.