CAREL iJF, rozwiązanie sterujące dla profesjonalnego chłodnictwa, nagrodzone na targach Host.
CAREL ogłasza swój udział w HOST 2023, ważnym włoskim wydarzeniu poświęconym sektorowi dedykowanemu dla branży hotelarsko-gastronomicznej, prezentując swoją ofertę w zakresie profesjonalnego chłodzenia służącego bezpiecznej, inteligentnej i wydajnej konserwacji żywności.
Centralnym elementem propozycji CAREL jest rozwiązanie iJ, elektroniczna platforma sterowania zaprojektowana z myślą o potrzebach profesjonalnego i komercyjnego rynku chłodnictwa, którą w 2021 r. nagrodzono Gold European Product Design Award, a 28 sierpnia ubiegłego roku nagrodzono etykietą SMART Label 2023 w ramach nagród Host Innovation Awards promowanych przez organizatora wydarzenia i Politechnikę Mediolańską.
Cechy nagrodzone przez jury mają przede wszystkim charakter techniczny i obejmują zaawansowane algorytmy sterowania sprężarkami za pomocą falowników o zmiennej prędkości, gwarantujące maksymalną efektywność energetyczną agregatu chłodniczego oraz zarządzania temperaturą i wilgotnością w celu lepszej ekspozycji i konserwacji żywności. Doceniono także projekt wyświetlacza, z zakrzywionymi liniami, które przypominają historyczną strukturę produktów CAREL – powiązany z najnowocześniejszymi technologiami, takimi jak w pełni konfigurowalne przyciski dotykowe. Wreszcie iJF może pochwalić się zaawansowaną łącznością (NFC, Bluetooth®), która umożliwia zarówno interakcję ze sterowaniem za pośrednictwem aplikacji, jak i zdalny dostęp do agregatów chłodniczych za pośrednictwem nowego portalu w chmurze CAREL o nazwie RED Control.
Nowością CAREL podczas Host będzie platforma chmurowa RED Control, która pomaga zoptymalizować pracę wszystkich osób zajmujących się działalnością gastronomiczną, która umożliwia centralizację i przetwarzanie danych z podłączonych sterowników zainstalowanych na agregatach chłodniczych w różnych obiektach.
W branży gastronomicznej obowiązujące przepisy wymagają sporządzania raportów dotyczących konserwacji żywności w celu poświadczenia jej jakości. Oznacza to również możliwość szybkiego reagowania w przypadku problemów w ladach chłodniczych, w których przechowywana jest żywność, aby uniknąć potencjalnego marnowania żywności. Rolą sterowania RED jest uproszczenie i przyspieszenie śledzenia temperatury dla użytkownika końcowego oraz podniesienie poziomu obsługi technicznej poprzez powiadomienia o alarmach w czasie rzeczywistym i zdalną analizę danych. Umożliwia także producentom agregatów chłodniczych monitorowanie jakości swoich produktów poprzez analizę danych statystycznych dotyczących pracy tych agregatów. Podobnie jak w przypadku rozwiązania iJF i powiązanych aplikacji, w przypadku Red Control CAREL zapewnia swoim klientom również promocję marki. Rozwiązanie jest elastyczne, dzięki czemu można je dostosować do specyficznego stylu każdego producenta.
Giovanni Tonin, Menedżer ds. Marketingu Grupy w dziale Usług Chłodniczych w CAREL, powiedział: „Jesteśmy podekscytowani możliwością wzięcia udziału w tym wydarzeniu i zaszczyceni prestiżowym wyróżnieniem w ramach nagrody Host Innovation Awards: innowacja jest w rzeczywistości jedną z sił napędowych rozwoju CAREL, która od 50 lat proponuje nowe rozwiązania, wyprzedzające i zaspokajające potrzeby komercyjnego rynku chłodnictwa. W przypadku iJF CAREL wprowadza nowy sposób interakcji ze sterownikami elektronicznymi dedykowanymi do agregatów chłodniczych: od klasycznego wyświetlacza z fizycznymi przyciskami, interakcja przełącza się na aplikacje na smartfony i portale w chmurze, upraszczając operacje dla różnych grup użytkowników. Etykieta SMART stanowi ważne uznanie zdolności CAREL do zwiększania dostępności nowych technologii dla producentów urządzeń chłodniczych na rynek usług gastronomicznych”.