Wiadomości 4 lip
Merserwis

Według danych Komisji Europejskiej (FUSIONS, 2016) każdego roku w Unii Europejskiej marnuje się około 20% produkowanej żywności, a w skali światowej straty dochodzą nawet do 30% (FAO, 2019). Jest to jeden z największych problemów przemysłu spożywczego, który powoduje szkody społeczne, ekonomiczne i środowiskowe. Zapobieganie marnotrawieniu żywności zostało uznane za jeden z priorytetowych obszarów w planie działania w zakresie gospodarki przyjętym przez Komisję Europejską (Bruksela, 2015).

Codziennie do śmietników trafia niezliczona ilość pożywienia, a statystycznie na każdego Polaka przypada blisko ćwierć tony zmarnowanej żywności w ciągu roku. Według raportu Nie marnuję jedzenia 2018 prawie połowa ankietowanych przyznała się do wyrzucania jedzenia, a jedną najczęstszych przyczyn jest zła jakość produktów (Federacja Polskich Banków Żywności, 2018). Często bowiem okazuje się, że zakupiony towar jest już zepsuty jeszcze przed upływem terminu ważności, co może świadczyć o nieodpowiednich warunkach środowiska w jakich przechowywano lub transportowano żywność. Utrzymanie w tym czasie optymalnie niskiej temperatury jest konieczne, aby zachować wysoką jakość artykułów spożywczych.

Złe obchodzenie się z produktem powoduje nie tylko straty finansowe dla producentów, firm transportowych, sprzedawców i ich Klientów, ale może też być niebezpieczne dla życia lub zdrowia człowieka. Kontrola warunków otoczenia jest szczególnie ważna w przetwórstwie mięsnym, gdzie przez zwiększoną temperaturę otoczenia szybciej namnażają się szkodliwe bakterie, których spożycie grozi zatruciem pokarmowym (Meat Industry Guide, 2015). W dobie internetu i szybkiej wymiany informacji może to skutkować znacznymi stratami finansowymi i wizerunkowymi producentów oraz sprzedawców takich produktów. Z tego powodu, od firm produkujących i transportujących żywność (a w szczególności producentów mięsa, ryb czy nabiału) wymaga się zachowania ciągłości łańcucha chłodniczego (ang. Cold Chain), czyli niezmienności warunków środowiskowych w ustalonym zakresie w całym procesie produkcji i dostawy.

Łańcuchem chłodniczym nazywamy szereg działań podejmowanych w celu zapewnienia odpowiednio niskiej temperatury produktów spożywczych od chwili pozyskania do momentu ich wykorzystania w kuchni. Łatwo psujące się artykuły żywieniowe muszą przebywać w kontrolowanych warunkach temperatury (a w przypadku owoców i warzyw również wilgotności) na każdym etapie w łańcuchu dostaw - zaczynając od pakowania, przechowywania w magazynie producenta, przez transport do centrum logistycznego oraz magazynów placówek handlowych, a także w czasie ekspozycji towaru w punktach sprzedaży, np. w chłodniach, lodówkach i na półkach chłodniczych.

Na stan przechowywanego pożywienia wpływ ma wiele czynników, jednak najbardziej krytycznymi są temperatura i wilgotność. Straty towarów spowodowane przez zbyt wysoką temperaturę mogą być wynikiem awarii urządzeń chłodniczych, długim czasem załadunku i rozładunku w nieodpowiednich warunkach lub błędną klasyfikacją produktów.

Wyzwanie, z jakim musi zmierzyć się przemysł spożywczy staje się obecnie jeszcze większe na skutek gwałtownego ocieplenia klimatu. W Polsce zmiany widoczne są szczególnie wiosną i latem, a dane IMGW pokazują, że w ciągu zaledwie 8 lat średnie miesięczne temperatury powietrza wzrosły nawet o 4 st. C.

Miesiąc Rok 2010 [℃] Rok 2018 [℃]
Kwiecień 8,4 12,6
Maj 12,1 16,4
Czerwiec 16,7 18,1
Lipiec 20,8 19,9
Sierpień 18,7 20,4

Przy temperaturach przekraczających 30 st. C w cieniu, nawet krótka ekspozycja produktów żywieniowych na takie warunki może drastycznie skrócić ich trwałość i świeżość oraz wpłynąć na przydatność do spożycia.

Stałe monitorowanie warunków środowiska w jakim znajduje się pożywienie powoduje zmniejszenie strat towarów na etapie magazynowania i transportu, a także pozwala utrzymać wysoką jakość produktów aż do momentu użycia ich przez konsumenta. Dla pełnej kontroli nad stanem artykułów spożywczych konieczny jest ciągły podgląd temperatury otoczenia w jakim aktualnie są przechowywane. Monitorowanie temperatury jedynie w kontenerach chłodniczych lub chłodniach samochodowych jest niewystarczające, ponieważ bardzo często do przerwania łańcucha chłodniczego dochodzi w momencie rozładunku i załadunku towarów w nieschłodzonym otoczeniu, np. na parkingach, lotniskach lub terminalach kontenerowych.

Dotychczasowe działania nie spełniają wysokich wymagań logistyki żywności, co powoduje potrzebę znalezienia lepszego rozwiązania problemu kontroli temperatury na każdym etapie w łańcuchu dostaw. Wykorzystanie nowoczesnej technologii zdalnego monitoringu temperatury w czasie rzeczywistym pozwala natychmiast wykryć nieprawidłowe warunki środowiska i podjąć odpowiednie kroki, co stanowi idealne rozwiązanie takiego problemu.

Jednym z najbardziej nowoczesnych narzędzi do monitoringu żywności na rynku jest produkt pod nazwą Verigo amerykańskiej firmy AgroFresh, specjalizującej się w tworzeniu technologii i usług dla przemysłu spożywczego. Verigo to prosty w obsłudze system kontroli jakości towarów, wykorzystujący bezprzewodowe rejestratory temperatury i wilgotności Verigo POD. Dzięki zastosowaniu technologii Bluetooth Low Energy możliwa jest redukcja kosztów związanych z budową infrastruktury, a system przechowywania danych w chmurze Verigo Cloud pozwala na znaczące skrócenie czasu obsługi, umożliwiając natychmiastowy podgląd i analizę warunków panujących na każdym etapie w łańcuchu dostaw.

Przy użyciu smartfona z systemem Android lub iOS z zainstalowaną bezpłatną aplikacją Verigo Mobile App możliwa jest weryfikacja wartości chwilowych mierzonych wielkości w czasie rzeczywistym i odczyt danych zapisanych w pamięci rejestratora. W przypadku przekroczenia ustawionego progu alarmowego, rejestrator da sygnał przy pomocy wbudowanej diody LED, a na ekranie smartfona zostanie wyświetlony komunikat ostrzegawczy. Możliwe jest ustawienie automatycznego powiadomienia o pojawiających się alarmach poprzez wiadomość SMS lub e-mail.

Aplikacja Verigo Mobile App pozwala na stały podgląd i przesyłanie danych do chmury z aktywnych rejestratorów Verigo POD znajdujących się w promieniu 30 metrów od urządzenia z zainstalowanym oprogramowaniem (smartfon lub tablet z dostępem do internetu i Bluetooth). W prosty sposób można wygenerować raport i wysłać go e-mailem w pliku PDF lub CSV, a przy włączonym GPS na smartfonie również sprawdzić aktualne miejsce przebywania dostawy. Widoczne są daty włączenia i wyłączenia rejestratorów, zapisane wartości temperatury, rodzaj i czas występujących alarmów oraz dokładne miejsca tych zdarzeń.

Dane są przechowywane w darmowej i bezpiecznej chmurze Verigo Cloud, umożliwiającej wygodny dostęp i analizę wyników pomiarów na każdym urządzeniu z dostępem do internetu i przeglądarką (np. komputer PC, tablet, laptop). W przypadku dużych użytkowników, istnieje możliwość zintegrowania danych rejestratorów przesłanych do Chmury z własnym, wewnętrznym systemem informatycznym za pomocą rozwiązania Webhooks.

Użytkownik rejestratorów Verigo otrzymuje w pełni spolonizowaną wersję rozwiązania, obejmującą instrukcję obsługi, oprogramowanie na smartfony oraz oprogramowanie w Chmurze. Prostota narzędzi Verigo w połączeniu z konfiguracją przez znany dzisiaj każdemu smartfon z systemem Android lub iOS powoduje, że konfiguracja, rozpoczęcie rejestracji, odczyt danych czy nawet stworzenie protokołu po dostawie polega wyłącznie na kilku kliknięciach i np. przesłaniu raportu PDF po zrealizowanym transporcie za pomocą poczty e-mail. Administrator systemu, działający stacjonarnie może podłączyć do swojego profilu w Verigo Cloud całą flotę rejestratorów i w prosty sposób monitorować i kontrolować stan produktów we wszystkich pojazdach. Dzięki temu utrzymanie ciągłości chłodniczej w łańcuchu dostaw jest łatwiejsze niż kiedykolwiek.

Dostęp do chmury Verigo Cloud oraz aplikacji Verigo Mobile App jest bezpłatny wraz z zakupem rejestratora Verigo POD. Oferujemy Państwu również możliwość odczytu danych z rejestratorów bezpośrednio na komputerze, przy pomocy dedykowanego klucza Bluetooth USB.

Dzięki wbudowanej baterii rejestratory Verigo POD zapisują dane bez przerwy nawet przez półtora roku, a przy typowym wykorzystaniu (pracy przez 8-16 godzin dziennie) czas użytkowania może wydłużyć się do 4 lat. Po tym okresie oferujemy Państwu możliwość regeneracji urządzeń w naszym Dziale Serwisu oraz wykonanie okresowej kalibracji (wzorcowania) rejestratorów bez konieczności odsyłania ich do producenta. Firma Merserwis zapewnia także pełne wsparcie techniczne w zakresie konfiguracji, użytkowania i integracji z systemami zewnętrznymi rejestratorów Verigo.

Wytrzymała obudowa wykonana z ABS oraz specjalna konstrukcja rejestratorów Verigo POD pozwala na ich długie, wielokrotne użytkowanie w trudnych warunkach podczas transportu żywności.

 Zobacz inne produkty

Zamknij gift